*Kurban Bayramı Öncesi Değerli Hocamız Prof. Dr. Mustafa Tayar'dan Öneriler*
Aşağıdaki sorulardan herhangi birine EVET denmesi durumunda kurbanın derisi dahil bütün kısımları serin bir yerde muhafazaya alınıp en yakın Veteriner Hekime başvurulmalıdır. Et Veteriner Hekimin muayene sonucu vereceği karara göre değerl endirilmelidir -Kesilen hayvanın karkasında renk anormal ve tuhaf koku mevcut mu ? -Kesilen hayvanın kanı koyu renkli ve akışkanlığı az pıhtılaşmıyor veya rengi normalden açık mı? -Etlerin üzerinde veya kesitinde pirinç tanesi görünümünde hareketsiz cisimcikler var mı? -Göğüs kafesinde yapışmalar, su toplanması ve inci tanesi gibi oluşumlar var mı? -Deri altında aşırı kanlanma, morarma ve çürüme bulunuyor mu? -Karaciğer büyümüş mü ve yüzeyinde beyaz noktalar görünüyor mu? -Akciğerlerde aşırı şişlik veya peynirimsi bir görünüm var mı? -Dalak normalden 3-5 kat daha büyük mü? içeriğinin çamur kıvamında mı? -Bağırsaklarda aşırı derecede gaz veya kan oturmaları mevcut mu? -Etlerde ve et yağında belirgin sarı renk bulunuyor mu? -Akciğerler üzerlerinde su keseleri, apse, parazit ve kurtçuklar bulunuyor mu?
Bayramdan önce ulaşabildiğim kadar çok kişiye ulaşıp, kurban kesimi hakkında onları bilinçlendirmeyi, bu sene mezun olacak bir veteriner hekim adayı olarak, görev olarak görüyorum.
Kurban kesimi dinimizin önemli ibaretlerinden biri ama düzgün yapılmadığı taktirde birçok riski de içinde barındırıyor.
Bunlar çok ciddi riskler, öyle ki helal diye düşündüğümüz kurban etimiz, bir farkına varmadan mundar olmuş olabilir! Çünkü helal gıda demek, sadece Allah adına kesilmiş/biçilmiş/pişirilmiş gıda demek değildir; temizlik, sağlıklı olmak gibi şartları da vardır. Kurban Kesimi ile ilgili temel bilgileri (Türk Veteriner Hekimler Birliği) okursanız, ne demek istediğimi anlayacaksınız... Yazıda sadece risklerden değil doğru hayvan seçimi, kesim yerinin uygunluğu, kesim ve kesim hijyeni, atıkların yokedilmesi sorunu gibi bir çok şeylerden bahsediliyor. Israrla okuyun diyorum ki bayramımız kâbusa dönmesin...
Temizlikle ilgili küçük bir ipucu: 1/32 oranında sulandırılmış çamaşır suyu -yani 4 litre suya 1 su bardağı kadar- çok iyi bir dezenfektandır. Bu su ile kesim yaptığınız eşyaları/zemini yıkayabilirsiniz.
Ve şu konunun altını çizmek istiyorum. Köpeklere, kedilere vermek istediğiniz etleri lütfen iyice pişirilmiş olarak verin. Böylece onların sağlığını koruduğunuz gibi ilerisi için kendi sağlığınızı korursunuz...
Herkesin güzel bir bayram geçirmesini, bol bol sıla-i rahim yapmasını diliyorum. Iyi bayramlar...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder