31 Ekim 2017 Salı

Kendin için İyi Birşeyler Yap!

Ya Allah Bismillah.
Memnun olmadığım şeyler için artık harekete geçiyorum. İşte yol haritam:

1- Hedeflerim yapılabilir hedefler ve ben yapabilirim, başarabilirim.
2- Hayatımda en muzdarip olduğum şey; zamanı yönetememek. Bunun için birkaç teknik olduğunu öğrendim. Bunlardan biri Pomodoro Tekniği (25 dk çalış, 5 dk mola ver. Her 4 setten sonra 20-30 dakikalık uzun mola ver.) diğeri  Kanban Tekniği (Yapacağın, yapıyor olduğun ve yaptığın işleri takip edebileceğin görsel bir pano hazırla. Yapacağın işler kısmındaki işleri yaptım kısmına geçirmeye çalış. Bunu yaparken de yapıyor olduğun işler kısmında maksimum 3 iş tut çünkü insan beyni tek bir iş üzerine daha iyi konsantre olmaktadır. Misal 3 farklı işi aynı anda yapmaya çalışmaya göre tek tek yapmaya çalışmak daha hızlı ve kaliteli sonuçlar almamızı sağlar. Beynimizin daha dinç ve tatminkar olmasını sağlar.) sonuncusu ise Zinciri Kırma Prensibi (Önce kendine bir hedef belirliyorsun ve o hedefini yaptığın her gün için takviminde o güne bir çarpı atıyorsun. Böylece çarpılardan bir zincir oluşuyor. Özellikle uzun vadeli, alışkanlık edinmek istediğin şeyler için bunu kullanmak çok mantıklı. Tabi burda önemli bir nokta söz konusu takvimini mutlaka görebileceğin bir yerde bulundurman. )  Açıkcası bu üç tekniği de kullandığım karma bir modelle bu sorunumu aşmayı planlıyorum. 1 Kasım itibariyle buna başlıyorum, planlı ve disiplinli biri olmaktan başka çarem yok.
3- Zamanı verimli kullanamamandaki en önemli nedenler, sosyal medya ve çalışma esnasında dinlediğim müzikler. (Kendimden memnun olduğum zamanlara kıyasla hayatımda epey yer tutmayı başarmışlar.) Her zaman ulaşılabilir olmak zorunda değilim. Pomodoro yaptığım zamanlarda televizyon, telefon ve sevdiğim Türkçe sözlü müziklerden uzak duracağım. Günün sadece belirli saatlerinde maillerimi kontrol edecek, yapmam gereken telefon görüşmelerini yapacağım. Bunu başardığım her gün için takvimime bir çapı atacağım. Pomodoro setlerimi de ayrı bir takvim üzerinden izleyeceğim.
4- Hedefimi tamamladığım haftalarda Cumartesi günlerini serbest gün ilan edeceğim ve o günü sportif/sanatsal bir aktiviteye ayıracağım. Bunu da Zinciri Kırma Takvminden takip edeceğim.
5-Şehirdışında olduğum günlerde de zaman yönetimi programımımı uygulayacağım.

Zincir hedeflerim:
1- Her gün 8 set pomodoro yap. Bunlardan biri mutlaka üst üste 4 setten oluşsun.
2- Her gün 15 dakika kitap oku.
3- Her gün 10 dakika egzersiz yap.
4-Sosyal Medya kullanma saatlerine uy. ( Sabah:10.00-10.30; Gün Ortası: 16.00-16.30; Akşam 19.00-19.30)
5- Her gün 1 pomodoro Almanca çalış.

Ya Allah Bismillah.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder