10 Aralık 2007 Pazartesi

Mercimek Çorbası

Yemek yapmak zor iştir.En kolayından yağda yumurta yapmayı bile hafife almamamak gerekir.Bazen öyle bir an gelir ki; bir yumurta kırmak dünyanın en iyi aşçılarının bile kabusu olur.Çünkü iş sadece yumurtayı kırmakla bitmez, yemeğin lezzetinin, tad uyumunun da sağlanması gerekir..Ki tad uyumunu sağlamak kolay iş değildir.Tad uyumunu sağladığında ise bunun adı sır olur:D
Ben bu sırlara çok meraklıyımdır.Yemek sırlarımı oluşturmak için yemek yaparken bol bol deneme yaparım.Genelde yaptığım yemekleri de beğenirlerdi.Ta ki, lahana sarmasına tarçın koyana kadar..O günden beri yemek yaparken araya fazladan şeyler koymamam için, benimle beraber yemek yapıyorlar:D
Geçen gün de böyle oldu.Yemek yapma işi bana ve ikizime düştü.Mercimek çorbası yapacaktık, fakat tarifi bilmiyorduk.Açtık tarif defterini bişiler bişiler yazıyordu.Mevlam kayıra dedik başladık yapmaya ama sıra terbiyeye gelince olanlar olduu..Çünkü anlamadık nasıl yapıldığını ben de kendim bir terbiye uydurdum.
Sonuç ne mi oldu?Sonucu bizim aile üyeleri beğendiler.Hatta babam annemden daha güzel yaptığımızı söyledii..Şimdi tarifi verelim:

****İçindekiler:
1-2 büyük fincan mercimek
2-1 litre (4 su bardağı) su veya etsuyu
3-1 büyük havuç
4-1 baş soğan
5-2 Çorba kaşığı sıvı yağ
6- Kırmızı biber,tuz vs baharatlar..Ve bir iki tane limon tuzu
****Terbiyesi için:
*1 çorba kaşığı sıvı yağ
*2 çorba kaşığı domates salçası
*1 çorba kaşığı un
*1 su bardağı su


****Yapılışı:Mercimekleri ayıklayıp yıkıyoruz.Havuçları ve soğanı ayrı ayrı kaplara rendeliyoruz.Bir tencereye 2 kaşık yağ koyup rendelenmiş soğanları kavuruyoruz.Sonra mercimeği, havucu, kırmızı biberi ve suyu koyup; mercimekler ezilip, sarımtırak bir renk alana kadar kaynatıyoruz.

Mercimekler kaynarken bizde terbiyesini biraz derince bir tavada yapıyoruz.Tavaya sıvı yağı ve unu koyuyoruz.Un hafif kavruluyor ama rengi pek değişmiyor.Salçayı suyla sulandırıp yavaşça yarı kavrulmuş unların olduğu tavaya döküyoruz.İşte terbiyemiz hazır..

Kaynayan mercimeklerin olduğu tencerenin altını kapattıktan sonra çırpma teliyle mercimekler ezilene kadar karıştıyoruz.Tekrar ocağa alıp, yavaş yavaş terbiyeyi ve istediğimiz baharatları döküyoruz.Eğer çorbanın kıvamından memnun değilsek tam bu arada su katarak akıcılığını artırabiliriz.
Sıra servis önerisinde...Benim servis önerim tabiki de limon olacak :) Mercimek çorbası hiç limonsuz olur mu..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder